Cenzura v Listech

Do červnových Listů byl zaslán článek opozičních zastupitelů Ubytovny pro 2 tisíce sezónních pracovníků, nebo výrobní haly? Tento článek nebyl z důvodu cenzury otištěn. Pětičlenná redakční rada však nebyla při zamítání příspěvku jednotná. Jeden člen byl proti a jeden se nezúčastnil. Zamítnutí tak prosadil sám starosta Karel Otava (ČSSD) a dvě jemu přímo podřízené zaměstnankyně úřadu. Jednalo se skutečně o zjevný cenzurní zásah. Proč nemohl být článek zveřejněn? K němu klidně mohl být vysvětlen postoj vedení radnice tak, aby si občané mohli sami udělat názor.

Uvolněná radní Karolína Chudobová (ČSSD) k tomu na sociální síti uvedla: “Neustálé obviňování z cenzury je pouze populistický nástroj. Redakční rada chtěla po autorech burcujícího textu pouze to, aby mluvili alespoň v nějakých mezích pravdu.”

Zde přepis emailu Štepánce Vošické, která o otištění žádala:

Dáváme Vám na vědomí, že Vámi zaslaný článek: „Ubytovny pro 2 tisíce sezónních pracovníků nebo výrobní haly?“ nebude v Listech č. 6 uveřejněn.

K tomuto stanovisku došla redakční rada, a to z následujících důvodů:

  1. Nepředložila jste souhlas projektanta s uveřejněním obrázků z projektové dokumentace k provedené stavbě. Zveřejněním obrázků bez souhlasu projektanta by došlo k porušení autorského zákona.
  2. Jelikož autorem článku nejste sama, ale dalších 5 zastupitelů nedoložila jste jejich vyjádření, že i oni jsou autory zaslaného článku.
  3. Redakční rada má za to, že Váš článek obsahuje zavádějící informace jako např. o proběhlé změně územního plánu ačkoliv minulé ani současné zastupitelstvo města žádný takový krok neučinilo.
  4. Redakční rada dbá mimo jiné na to, aby Listy řádně informovaly občany o dění ve městě, neobsahovaly zavádějící informace vzbuzující nepodložené obavy v občanech ze soukromých investic na území našeho města. Z těchto důvodů Vám redakční rada doporučuje přehodnotit obsah uvedeného článku a uvedení pouze takových informací, které jsou náležitě podložené.

Redakční rada je připravena po doložení a úpravě Váš článek zveřejnit v příštím vydání Listů.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Připojte se do našeho emailového seznamu a nenechte si ujít informace, novinky a kauzy z Lysé nad Labem.

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů: Prohlášení naleznete zde.