Jaromír Šalek

“Poznal jsem trýzeň žízně, a tak jsem vykopal studnu, aby i jiní mohli pít.”

Jaromírovou parketou je získávání dotací a zpracování projektových žádostí. Umí získat ty správné informace a ze zkušenosti ví, na co si dát pozor. V současné době vede projekt pro vzdělávání matek na rodičovské dovolené a zároveň je externím hodnotitelem ministerstva práce a sociálních věcí v dotačních řízeních. V Lysé je Jaromír ve školské komisi, protože mu záleží na budoucnosti našich dětí. Jeho neopomenutelnými prioritami jsou zajištění dostatku kvalitní vody a kultivace veřejného prostoru.

Rozhovor s Jardou

Jardo, začala bych asi již obligátní otázkou – patříš k takzvaným „starousedlíkům“ anebo tě to do Lysé „zaválo“ z jiných končin?

Já ke starousedlíkům určitě nepatřím, do Lysé jsem se přistěhoval v roce 2004 a to z pražské Uhříněvsi. S rodinou bydlíme v rodinném domě ve čtvrti zvané Kačín. S manželkou vychováváme 2 dcery, které chodí obě na ZŠ JAK a také navštěvují místní ZUŠ, výtvarné obory a klavír. 

Proč zrovna Lysá? Čím tě zaujala? V Praze je přece jen více možností.

To je sice pravda, ale Lysá se nám líbila především tím, že je tu příjemné bydlení v souladu s přírodou. Právě sepjetí s přírodou oceňuji na Lysé asi nejvíce, to v Praze jen tak někde nenajdeš. Máme to vlastně jen pár metrů do luk a do lesa. Bydlíme v domě s velkou zahradou, na které pěstujeme spoustu zeleniny a ovoce. Lysá je opravdu úrodný kraj. V poslední době máme každý rok několik melounů, cukety, okurky, rajčata a takhle bych mohl pokračovat. Každoročně je mi líto nechat spadnout rybíz, tak z něj vyrábím ovocné víno. Jahod pár také máme, ale stejně pokaždé vyrážím na místní samosběr.

Je vidět, že práce na zahradě patří k tvým koníčkům a že tě skutečně baví. Má to něco společného i s tvojí profesí?

To určitě ne (smích). Vzdělání jsem získal na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v oboru andragogika, tedy v oblasti vzdělávání dospělých. V tomto oboru jsem zůstal celý svůj profesní život, ať už jako interní lektor ve firmě nebo nyní jako autor a projektový manažer vzdělávacích programů. Kromě komerčního vzdělávání mám za sebou několik neziskových projektů s podporou dotací z EU. Troufnu si říct, že tady evropské peníze určitě pomohly. Z realizovaných akcí zmíním např. projekt Náhradní babička, který pomáhal ženám nad 55 let v získání nové kvalifikace Chůva a k nové pracovní kariéře nebo projekt Profesní kvalifikace Strážný, který zase pomáhal dlouhodobě nezaměstnaným v předdůchodovém věku. V současnosti vedu projekt PRAKOM – Pracovní kompetence při návratu z rodičovské dovolené. Cílovou skupinou jsou rodiče s malými dětmi. Účastníci si mohou oživit např. znalosti angličtiny, práci s počítačem nebo obnovit pracovní návyky.

To je opravdu velice zajímavá pracovní náplň. Pokud ale zrovna nepracuješ nebo nezahradničíš, jak rád trávíš svůj volný čas?

Rád jezdím pravidelně na kole, zejména v okolí Lysé. Lysá, Kárané, Toušeň, Brandýs, Čelákovice, Grado, Byšičky, Řehačka nebo kolem Labem přes Ostrou do Nymburka a někdy až do Poděbrad – to jsou moje oblíbené trasy. Ve volném čase také hraju na kytaru a občas skládám i vlastní písně. V Lysé se již čtyři roky schází taková partička muzikantů a po lyských hospodách zaznívá folk, country a trampské písničky. Jsme moc rádi, že poslední dobou se k nám přidává i část ženského sboru. Poslechnout si nás můžete v hospůdce U Kolína, U Labutě, v Matyldě, ale v létě třeba také na Řehačce nebo u letního kina. Věřím, že v tomto směru se letos zase vrátí dobré časy.

Základní informace o zastupiteli

Citát nebo krédo, kterým se řídíte a je vaším “svědomím”
Poznal jsem trýzeň žízně, a tak jsem vykopal studnu, aby i jiní mohli pít.

Název profese
Projektový manažer, dotační specialista, metodik vzdělávání dospělých

V které oblasti se v rámci LNS zapojuješ nejvíc? Čím jsi se spolupodílel na aktivitách a práci LNS? V kterých skupinách jsi aktivní?
Člen kontrolního výboru 2018-2020, člen komise pro rodinu školství, kulturu 2018-2020, člen komise sociální, zdravotní a školství 2020-2022. Skupina školství LNS. Oblast školního stravování, Scolarest. Návrh na fungování Infocentra. Prověřování dotačních titulů a podmínek pro získání dotací (MMR, MF, MŠMT, MPSV, NSA, IROP)

Věk, na který se cítíš.
45

Věk, který máš v občance.
45

Jak dlouho žiješ v Lysé?
18 let

Jak ti říká rodina či kamarádi? Máš přezdívku?
Jára, Jaromír, Jarda, Jarek, Jaro, trampská přezdívka Šála

Které tvé vlastnosti ti pomáhají v práci a proč?
Kreativita a pečlivost

Co na sobě nemáš rád?
Někdy dělám unáhlené závěry.

Tvoje nejoblíbenější místo v Lysé?
Lesy směrem na Káraný a Starou Lysou, Řehačka, u Labe.

Kolika jazyky se domluvíš, používáš je stále? Je ti nějaký z nich nejbližší?
Na dovolené se nějak domluvím anglicky nebo rusky. V práci cizí jazyk nepoužívám.

Prozradíš nám něco o své rodině?
Mám manželku a dvě dcery na ZŠ.

Kde aktuálně pracuješ? (jak se jmenuje tvoje pozice a co obnáší)
Projektový manažer, dotační specialista, metodik vzdělávání dospělých. Organizace Šance na vzdělání, z. ú.

Dělal jsi v minulosti i nějakou jinou profesi?
Při vysoké škole jsem dělal redaktora teletextu. Po škole jsem byl projektovým manažerem v oblasti HR a vzdělávání dospělých.

V které oblasti je tvé know-how? V čem jsi dobrý a máš pracovní zkušenosti?
Vedení a koordinace projektů, zpracování projektových žádostí, dotační poradenství, další vzdělávání učitelů.

V čem umíš pomoci našemu městu díky svým zkušenostem?
Projektový management, dotační poradenství, vzdělávání učitelů a zaměstnanců města.

Které oblasti se chceš věnovat?
Školství, kultura, veřejné prostranství, čistota města, nakládání s odpady, kvalita vody.

 

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Připojte se do našeho emailového seznamu a nenechte si ujít informace, novinky a kauzy z Lysé nad Labem.

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů: Prohlášení naleznete zde.