Hlášení snížené kvality vody

Aktuálně vnímáme nárůst stížností na kvalitu vody. Protože problém se týká nás všech, je dlouhodobý a nevidíme zlepšení, rozhodli jsme se zaslat starostovi města otevřený dopis a zároveň se obrátit na Krajskou hygienickou stanici Středočeského kraje.

Vytvořili jsme online formulář, přes který nám můžete hlásit aktuální potíže s vodou. Vaše problémy s kvalitou vody budou zaznamenány na jednom místě a my je budeme průběžně zasílat krajské hygienické stanici i vedení našeho města. V této chvíli nejsme pověřeni se postarat o nápravu, ale uděláme maximum, aby se problém s naší vodou začal neprodleně řešit. Děkujeme za pomoc.


From: Vošická Štěpánka 
Subject: Řešení problému s kvalitou pitné vody v Lysé Labem a informování občanů
Date: 27 April 2020 at 20:13:06 CEST
To: Otava Karel 
Cc: Marek Jan, Marek Karel, Burian Jan, Kodeš Matěj, Tužinská Synková Martina 
Vážený pane starosto,

 

obracíme se na Vás s žádostí o urychlené řešení problému s kvalitou pitné vody v Lysé nad Labem a informování občanů o konkrétních krocích, které ke zlepšení situace s kvalitou vody v Lysé v nejbližší době podniknete. Žádáme Vás o zveřejňování výsledků vašeho konání (např. odpovědí firmy Stavokomplet). Nejen v poslední době je opakovaně v některých částech města pitná voda silně zakalená barvou rzi. Tento stav byl občany pozorován hned v několika lokalitách: sídliště, Kačín, Vichrova, Litol. Takto zabarvená voda je oprávněně občany vnímána jako zcela nepitelná a velice obtížně využitelná pro umývání. Byl zaznamenán i případ barevného zničení oblečení při praní prádla.

Několikrát byl na tuto skutečnost upozorněn městský úřad i firma Stavokomplet, se kterou má úřad uzavřenou koncesní smlouvu. Bohužel však k žádnému zjevnému opatření, které by vedlo ke zlepšení vzhledu vody, nedošlo. Na Krajskou hygienickou stanici byl již občany zaslán podnět k prošetření, jestli takto zabarvená voda splňuje zákonné normy a je bezpečné její použití bez převaření.

Dále žádáme, aby město včas informovalo občany o provádění tzv. odkalování, během kterého se voda ještě více zakaluje a dochází k poklesu tlaku. Tyto jevy mohou vést k poškození či úplnému zničení domácích spotřebičů. Dne 23. 4. bylo toto odkalování prováděnou firmou Stavokomplet již od rána, ale městský úřad o tom informoval občany pouze na webových stránkách a to až odpoledne. V následujících dnech probíhalo odkalování v dalších částech města a město již občany neinformovalo vůbec. Žádáme o urychlenou nápravu a včasné informování občanů.

Ve městě byl také v posledních týdnech zaznamenán zvýšený výskyt kožních ekzémů a vyrážek, které mohou být způsobeny vodou. Žádáme proto o provádění pravidelných rozborů kvality vody v různých částech města a jejich pravidelné zveřejňování na webu města, nejlépe v měsíčních intervalech.

O urychlené konání a informování občanů žádáme také z důvodu nedostatečně vysvětleného skokového zdražení vody v Lysé nad Labem v roce 2020. Zatímco v roce 2019 stál 1 kubík vody 84,16 Kč, v roce 2020 je to již 99,28 Kč. Tato cena je velmi vysoká ve srovnání s okolními obcemi. Občané se oprávněně domnívají, že cena vody neodpovídá její kvalitě.
 
Zastupitelé: Karel Marek, Jan Marek, Jan Burian, Matěj Kodeš, Martina Tužinská Synková a Štěpánka Vošická
 
Dále bych Vás ráda informovala, že jsem v pátek 24. 4. 2020 podala podnět na KHS Nymburk ohloedně kvality vody v Lysé nad Labem. Přílohou jej zasílám.
 
S pozdravem
 
Mgr. Štěpánka Vošická
zastupitelka
Lysá nad Labem

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Připojte se do našeho emailového seznamu a nenechte si ujít informace, novinky a kauzy z Lysé nad Labem.

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů: Prohlášení naleznete zde.