Reakce pana Kokošky na článek zastupitele Kořínka

Také se nestačím divit

Jsem senior, je mi přes 70 let, v Lysé bydlím více než 10 let a i za dalších 30 let bych tu chtěl ještě spokojeně žít. A přesně podle MVDr. Kořínka „nestačím se divit“. Na rozdíl od něj se ale divím něčemu jinému. Co asi vězí za tou tvrdošíjností vedení radnice odmítat jasné argumenty? Svůj názor na to mám a není publikovatelný.

Proto jsem rád, že mladým začíná konečně Lysá přirůstat k srdci. Jinak by se neangažovali i ve svém volném čase. Nedělali něco pro skutečnou budoucnost města. Nerozhlíželi se kolem, jak se to dělá někde jinde. Neotevírali se novým nápadům.

Myslím si, že klást otázky „na tělo“, je zdravé. Už jenom proto, že ti mladí si tvoří svoje budoucí prostředí. Za 50 let tu my už nebudeme, ale důsledky případných špatných rozhodnutí jistě.

Mrzí mě, že dr. Kořínek dělá ze starých lidí nesvéprávné osoby druhé kategorie. Jakoby neměli vlastní názor, jakoby nebylo možné se jich na něco zeptat. Pověření zastupitelů přece nekončí volbami. Neplatí: „Lidé odvolte, a pak se o nic nezajímejte. Nemějte názor.“ Zastupitelé musí být kontrolováni a každý občan má právo se k jejich práci, zejména té s dlouhodobým dopadem, vyjadřovat. A jednou z naprosto legálních forem je i petice. Zeptat se na názor na konkrétní problém je žádoucí. Nevidím v tom žádné zastrašování, žádný nátlak. Naopak správnou formu ke zjištění nezkreslených názorů lidí. V rámci petice se vyjádřilo asi 2500 lidí, to je čtvrtina obyvatel Lysé!

A haly na Mlíčníku? Vždyť šlo o zjevný podraz s možnými sáhodlouhými dopady pro budoucí život města. Projekt předkládala obskurní pěti-osobová firma bez zkušeností s obdobnými projekty, se sídlem v nájemním bytě, bez majetku, účetní ztrátou 2,5 mil. korun a neochotou podrobněji vysvětlit investiční záměr. Spíš zatemňovat než vysvětlovat. Aby se později zjistilo, že za projektem stojí někdo úplně jiný. A takové firmě povolit projekt v hodnotě asi 250 mil., který viditelně neodpovídá deklarovaným záměrům na malou průmyslovou výrobu?

To jsou fakta doložitelná a dr. Kořínek je nechce slyšet. Mlží. Fakta jdou stranou. Jemu vadí to, že se někdo vůbec opováží proti takovému záměru vystoupit. Že nešoupe nohama. Že má energii se zeptat i svých sousedů, co si o tom myslí. Pro vedení radnice by bylo pohodlné, aby stejně, jako tomu bylo v minulých letech, zastupitelé vše v poklidu odkývali. Aby lidé ve městě byli zticha a o jejich rozhodování se nezajímali.

Proto těm mladým, jako senior, držím palce, pane doktore.

PhDr. Vladimír Kokoška

PS k zamyšlení: Ti „mladí“ jsou tátové a mámy od rodin, je jim často více než 40!

 

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Připojte se do našeho emailového seznamu a nenechte si ujít informace, novinky a kauzy z Lysé nad Labem.

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů: Prohlášení naleznete zde.